רקע כללי
השנה מלאו אחת עשרה שנים לפעילותנו בשדרות ונדמה כאילו רק אתמול סיירנו בפעם הראשונה בעיירה מוכת הקסאמים, שחלק מתושביה עזבו, והחיים בה התנהלו ע"פ שיגרת נפילת הרקטות. במהלך השנים הללו, פעלנו רבות בתחומים שונים אך תמיד נצמדנו למוטיב המרכזי, שהנחה אותנו מהיום הראשון לפעילותנו – דגש על חינוך והשכלה, בעיקר לילדים ובני נוער בסיכון, כדי לציידם בכלים מתאימים להצליח ולהיחלץ מהמצב בו הם נמצאים.
עד לאחרונה המצב הביטחוני לא השתנה בהרבה מאז מבצע "צוק איתן" לפני כשלוש שנים וחצי. גזרת עוטף עזה הייתה שקטה, בדרך כלל, למעט תקריות בודדות פה ושם. מחבלי חמא"סטן הפנימו את הלקח והם נזהרו שלא לגרור אותנו למבצע נוסף בטרם יהיו מוכנים, לדעתם כמובן.הם וארגוני מחבלים אחרים כמו ארגון הג'יהאד האסלאמי פעלו במרץ לשיקום המנהרות שנהרסו ולכריית מנהרות חדשות, וכן הקדישו מאמצים ומשאבים לפיתוח, ליצור ולרכש של אמל"ח. בנוסף, ניסו ליזום פיגועים באיו"ש, בשומרון ואף בריכוזי האוכלוסייה היהודית הישראלית תוך ניסיון למינוף גל הטרור הפלסטיני שפרץ בשנים 2015-2016 שכונה בכינויים שונים, "אינתיפאדת הסכינים " או "אינתיפאדת הבודדים".לאחרונה, לאחר השקט היחסי ששרר באזור חלה שוב עליית מדרגה בהיקף ירי הרקטות והפצמ"ר מרצועת עזה לעבר איזור עוטף עזה,ככול הנראה בשל חששם של ראשי ארגוני הטרור ברצועת עזה מהבשלת הפיתוחים הטכנולוגים ע"י מערכת הביטחון הישראלית לאיתור מנהרות וגילוי שתי "מנהרות חודרות" בסמוך לישובים ישראלים וכן בעקבות "הצהרת ירושלים" של הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ. אין ספק שגורמים נוספים לכך מוסיפים אש למדורה כמו המצב הקשה השורר ברצועת עזה, הבעיות הפוליטיות הפנימיות של הפלסטינאים, השנויים המהותיים שחלו וחלים במזה"ת וניסיונות החדירה של אירן לאזור.
השקט המתוח באזור הוא זמני,וברור לכל מי שעיניו בראשו שעימות אלים חדש נוסף בסדרת העימותים עם חמא"ס, ושאר ארגוני הטרור הפועלים בעזה הוא למרבית הצער כמעט בלתי נמנע והוא עלול להתרחש מהר מכפי שצפינו.
ההשקעה הגדולה במיגון התושבים, פריסת סוללות "כיפת ברזל",פריצת הדרך הטכנולוגית לאיתור מנהרות וההתקדמות בבניית המכשול נגד מנהרות בגבול עזה שינו לטובתנו את המשוואה מאז מבצע "צוק איתן" ויש לקוות, כי במקרה של התלקחות כוללת נוספת, מספר הנפגעים והנזקים שייגרמו יהיו מועטים
בעיר שדרות מתנהלת תנופת פיתוח גדולה. נבנות שכונות חדשות ובהן מאות יחידות דיור, בתי ספר ממוגנים, מבני ציבור, גינות, פארקים ומתקני משחקים והביקוש לדירות גדול, הן לשכירה והן לקניה.
העיריה נחלצה מן הגרעון הגדול של השנים הקודמות גם תודות להחלטת הממשלה שהייתה מגובה בתקציבים משמעותיים שאושרו לשדרות ול"עוטף עזה". ראש העיר מצליח לגייס תקציבי פיתוח מתרומות, מחו"ל בעיקר, אך אלה מיועדים בעיקרם לפרויקטים של פיתוח ולא לתוספת לתקציבי הרווחה החסרים לעומת הצרכים. נושאים חיוניים כמו ילדים ונוער בסיכון, משפחות במצוקה, קשישים עריריים ואחזקת מועדוניות סובלים ממחסור מתמיד בתקציבים ושם אנו מתגייסים למלא את החסר, כמיטב יכולתנו.
במציאות זו, אנו ממשיכים את פעילותנו בתחומי הרווחה, חינוך פורמאלי ולא פורמאלי, טיפול בילדים ונוער בסיכון, ארוחה חמה לילדי מועדוניות, הרצת סדנאות למאבק בסמים, אלכוהול ואלימות בקרב תלמידי בתי הספר התיכוניים, עידוד בוגרי תיכון מתאימים להמשיך בלימודים במסלול י"ג – י"ד להנדסאי אלקטרוניקה, מימון חוגי העשרה לילדים ונוער בשת"פ עם אגף הרווחה והמתנ"ס, ועוד כהנה וכהנה.
להלן סקירה ופירוט קצר של מקצת מפעולותינו בעיר בשנה החולפת :
תמיכה במועדוניות לילדים ונוער בסיכון. אחד הנושאים העיקריים בהם אנו עוסקים.
אנו תומכים באופן ישיר ב 8 מועדוניות לילדים ולנוער. סה"כ כ 190 ילדים ובני נוער בסיכון. התמיכה מתבטאת בתקציב חודשי לכל אחת מהמועדוניות, סיוע מול גורמי רווחה עירוניים וארציים, שי לחג לילדים ועוד.
דגש מיוחד אנו שמים על שתי מועדוניות של ילדים ונוער בני העדה האתיופית, שם אנו משקיעים הרבה יותר, לפי הצרכים.
ארוחה חמה . הפרויקט נמשך ואף הורחב. כזכור, לאור הקיצוץ המתמשך בתקציבי הרווחה פחתה האפשרות של המועדוניות לבשל ארוחה חמה ומזינה לילדים שם. יש לדעת, כי לא פעם, ארוחה זו היא הארוחה החמה היחידה שהילדים מקבלים במשך היום משום מצבן הקשה של המשפחות מהן הם באים. הקהילה הנוצרית קנדית של אוהבי ישראל,C4I , עמה אנו קשורים, שמה לה למטרה לתמוך במפעל ההזנה שלנו, כמו גם ברב הפעילויות הקשורות בחינוך, וכך אנו יכולים לאפשר לכל המועדוניות "שלנו" ארוחה חמה הגונה, הכוללת בשר, ירקות ופירות בכל יום, לעשרות רבות של ילדים בסיכון ממשפחות מצוקה. הרועה הרוחני של הקהילה ,הפסטור דר' ג'והן טווידי, מבקר בשדרות לפחות פעם בשנו ונראה שתמיכת קהילתו בפרויקט מובטחת לתקופה ארוכה.
סדנאות תיאטרון. פרויקט קבוע, זה השנה האחת עשרה. תלמידים מבית הספר התיכון המקיף הכללי והמקיף הממ"ד בעיר, מגיעים למפגשים בתיאטרון ה"קאמרי" בתל אביב, הכוללים סיור בתיאטרון, שיחה עם שחקנים, או במאים, וצפייה בהצגה על פי בחירת בית הספר.
תכנית "סולמות" – מוסיקה לשינוי חברתי. תוכנית תלת שנתית לחינוך מוסיקלי ביזמת התזמורת הפילהרמונית בתל אביב ואוניברסיטת תל אביב, בתמיכת קרן היסוד והמשרד לפיתוח הנגב והגליל, באמצעות קרן "מצוינגב" ובניהולה הדינמי של גב' שרה אלבז. הפרויקט בשדרות ממומן ע"י גורמים אלה ועל ידינו בעלות כספית ניכרת, השווה כל אגורה.
התכנית מיועדת לתלמידי כתות ד'- ו' , ותכליתה הקניית ערכים כמו אחריות, משמעת עצמית, סובלנות והתמדה, באמצעות חינוך למוסיקה. הילדים באים בדרך כלל מקהילות, שאין ידן משגת להעניק להם לימודי העשרה ברמה גבוהה, הם מקבלים כלי נגינה יקרים, לומדים לנגן בהם ולשמור עליהם. בסוף השנה מתקיים קונצרט בו באים לידי ביטוי הישגיהם של הילדים והתוצאה מרגשת ומפתיעה.
כל זה בזכותו ולזכרו של חברנו, דר' דודו סלע ז"ל, מוסיקאי מחונן ומורה למוסיקה, שיזם ודחף אך לא זכה לראות את מימוש התכנית.
קידומטיקה. מועדון מתמטי למצוינות ויצירתיות אצל ילדים בכתות ה' ו' ולממשיכים מחטיבות הביניים, של אוניברסיטת בן גוריון בנגב. מובילה אותו כבר 20 שנים פרופ' מירי עמית, ומטרתו היא לטפח חשיבה מתמטית לוגית ולקדם מצוינות ויצירתיות מתמטית אצל תלמידים ותלמידות בעלי פוטנציאל וענין במתמטיקה. הכוונה היא לאתר מוקדם כשרונות צעירים, לקדמם ולשלב אותם במדע המודרני.
הפעילות, המתנהלת באוניברסיטת בן גוריון, כוללת סדנאות מתמטיות כל שבוע; ימי פעילות מיוחדים – הרצאות, אולימפיאדות ומשחקים אישיים וקבוצתיים; סיורים בדגש מדעי חברתי במוסדות כמו מכון ויצמן, הטכניון ומוזיאונים למדע.
בשנת הלימודים הנוכחית, תשע"ח, משתתפים בתכנית כ 30 תלמידים משדרות ואנו פועלים למצות את הפוטנציאל ולהגיע אל יותר תלמידים , המתאימים להשתתף בתכנית. אנו מממנים את ההסעות לבאר שבע וחזרה במשך כל השנה, בעלות ניכרת, השווה כל שקל.
מעבדה לשונית ממוחשבת נוספת ללימוד אנגלית ומדעים. המעבדה, שהקמנו בתיכון המקיף הכללי ע"ש גוטוירט לפני כשלוש שנים, פועלת יפה ומשרתת את תלמידי חטיבת הביניים והחטיבה העליונה לא רק ללימוד אנגלית אלא ככלי עזר להכנה למבחנים ועוד. בשנת תשע"ז הקמנו מעבדה נוספת בתיכון, בעלות של כ -220,000 ₪ , בעזרת תורם נדיב, שביקש להשאר בעילום שם, ובעזרתC4I הקנדית, והיא משרתת בעיקר את תלמידי חטיבת הביניים.
תכנית FIRST . תכנית בינלאומית המלמדת תלמידים ותלמידות את המשמעות והערך של השקעה ועבודה מאתגרת, יזמות, יצירתיות, עבודת צוות ושיתוף בידע וברעיונות באמצעות תכנון ובניית רובוטים והשתתפות בתחרויות רובוטיקה בארץ ובעולם.
תלמידים מבתי הספר התיכוניים משתתפים בתכנית בהדרכת מדריך ובסיוע חונכים מחב' אלביט. אנו מתכננים ופועלים לכך כי במהלך שנת 2018 ישתתפו גם תלמידים מבתי ספר יסודיים. אנו מסייעים במימונה, יחד עם גורמים אחרים.
קייטנות ומפעלי קיץ. הקייטנות התקיימו גם השנה במימון משרד החינוך לילדי א'-ו'. ביתרת החופשה דאגנו להוציא את הילדים לימי "כיף" במתקנים כמו סופרלנד, לונה פארק ואתרי נופש ומורשת בארץ. הסיוע שלנו התבטא בעשרות אוטובוסים, שהעמדנו לרשות המתנ"ס והמועדוניות לפעילויות חיוניות אלה.
חוגים לילדים ממשפחות בטיפול הרווחה. פרויקט משותף שלנו עם המתנ"ס במשך כל שנת הלימודים. מדובר בחוגי העשרה כמו אנגלית, מחשבים, או ציור, קרמיקה, ג'ודו , קפוארה , מחול, שחמט, נגינה בכלים שונים ועוד, לכ- 150 ילדים, שמשפחותיהם נמצאות בטיפול מחלקת הרווחה.
בחוגים , המתקיימים, כאמור, במתנ"ס, משולבים גם ילדי המועדוניות, במטרה להוציאם מן המועדונית ולשלבם עם הילדים האחרים הנהנים משרותי המתנ"ס. מדובר בכ- 50 ילדים ובסך הכל כ- 200 ילדים בחוגים השונים.
שת"פ עם המכללה האקדמית ספיר. נמשך השת"פ ההדוק עם הדיקן, אלון גייר, ועם היחידה למעורבות בקהילה. מפעל המלגות ,לסטודנטים מהמכללה ולתלמידים מהתיכון בשדרות, לזכרם של שני חברי עמותתנו, שמואל רשף ויעקב אלוני, ז"ל, שנפטרו במהלך שנות פעילותנו בשדרות, התקיים זו השנה הרביעית בחנוכה, בטקס מרשים ומרגש במכללה, בו חולקו המלגות ונישאו דברים לזכרם של חברינו.
מסלול הנדסאים י"ג – י"ד. עד עתה הוכשרו עשרות תלמידים ותלמידות משדרות כהנדסאי אלקטרוניקה בשמונה מחזורים ונקלטו בחיל האוויר. חלק מהם שתבלטו בלימודים המשיכו ללימודי תואר בהנדסה ע"ח חיל האוויר. הפרויקט נמשך במכללת "עמל" בבאר שבע וברקע הכנות לאיתור מועמדים מתאימים למחזור נוסף. הצלחה גדולה, אפילו שמספר התלמידים אינו גדול אבל יש לזכור, שהעדיפות היא לגיוס ליחידות קרביות ומספר בוגרי י"ב בעיר אינו עולה על 200 – 250 סה"כ בשנתון.
קשר עם קמ"ג. פרויקט מתמשך, שיזמנו בתחילת פעילותנו בשדרות. כזכור, מדענים מקמ"ג חונכים תלמידים מהתיכון המקיף הכללי , בעיקר בנושאי מחשב , ומביאים אותם להישגים מרשימים בעבודות הגמר שלהם.
תרומת ספרים בזכות קשר עם בעל חנות לספרים יד שניה ברמת אביב, נתרמו השנה מאות ספרים, כולל באנגלית וברוסית, לספריה העירונית ולספרית התיכון המקיף הכללי, ועוד היד נטויה.
סיכום
פרטנו חלק מן הפעילויות שלנו בשדרות ואנו מתכוונים להמשיך שנה שתים עשרה של פעילות אינטנסיבית במקום. אנו נמצאים בעיר באורח תדיר , הפכנו לחלק מן הנוף המקומי וכתובת לבקשות לסיוע מכל מיני גורמים בנושאים שונים ומגוונים , להן אנו נענים כמיטב יכולתנו. לפעמים מספיקים הכרותנו וקשרינו עם מוסדות ממשלתיים וארגונים בעלי השפעה כדי לעזור ולפעמים , כשהדבר אינו תואם בדיוק את מטרותינו המוצהרות, אנחנו לא מתביישים להכניס יד אל כיסינו הפרטיים ולעזור לפי הענין. העיקר, שיש ביכולתנו לסייע ולפתור בעיות.
כל פעילותנו מבוצעת בהתנדבות מלאה. אין אף לא מקבל שכר אחד בעמותה וגם אנשי המקצוע המלווים אותנו כמו היועץ המשפטי, עו"ד יעקב דנאי ורואה החשבון, מיכאל אבן דר ,עושים עבודתם בהתנדבות.
חשבוננו מתנהל בבנק אוצר החיל בסניף רמת השרון, שמנהלו, עופר קירשנר, נרתם אף הוא לסייע לעמותה וכל פעולותינו בבנק מנוהלות ללא עמלות וללא הוצאות אחרות.
כל שקל המגויס על ידינו, ממקורות עצמיים ומתרומות בארץ ובחו"ל, מגיע בשלמות ליעדו – תמיכה בתושבי שדרות ובמיוחד בילדים ונוער בסיכון, בעיקר בתחום החינוך, פורמאלי ולא פורמאלי.
בבנין הארץ ,
חברים למען החברה.