לתרומות: חשבון 333444 בבנק אוצר החיל, סניף רמת השרון 375.
12 בינואר 2021
כ"ח טבת תשפ"א
סיכום פעילות שנתית – 2020
רקע כללי
השנה מלאו ארבע עשרה שנים לפעילותינו בשדרות. למרות חלוף השנים עדיין איננו יכולים להשתחרר מהרושם הקשה שהותיר בנו ביקורנו הראשון בעיר מוכת הקסאמים, שחלק מתושביה נטשו אותה, והחיים בה התנהלו עפ"י שיגרת נפילת הרקטות.
במהלך השנים הללו פעלנו רבות בתחומים שונים, אך תמיד נצמדנו לרעיון המרכזי שהנחה אותנו מהיום הראשון לפעילותינו בעיר, מתן דגש על החינוך הבלתי פורמלי, בעיקר לילדים ובני נוער בסיכון, או שמשפחתם מוכרת ונתמכת ע"י אגף הרווחה בעירייה, במטרה לצייד את הילדים ובני הנוער הללו בכלים מתאימים להיחלץ מהמצב בו הם נמצאים ולהצלחתם בחיים.
בשנתיים החולפות הרחבנו פעילותנו גם לסיוע לילדים עם צרכים מיוחדים, המתחנכים ולומדים במסגרות מתאימות, במיוחד בגני ילדים לחינוך המיוחד. מטרה נלווית שעמדה ועומדת מול עיננו היא לפעול ככל שניתן להשוואת התנאים וההזדמנויות שהילדים ובני הנוער הללו מקבלים, לאלו שמקבלים ילדים ובני נוער במשפחות מסודרות במרכז הארץ.
פעילותנו בעיר שדרות התאפיינה במהלך כל השנים מאז התחלנו בה בהיכרות מקרוב של הגורמים הקשורים לפעילותנו: בעירייה, במערכת החינוך הפורמלי והלא פורמלי, ועם בעלי עסקים ותושבים בעיר. הקשר עם כל הגורמים הללו היה אישי ורציף בעקבות ביקורנו התדירים בעיר.
התפרצות מגפת הקורונה שגרמה לשינוי מהותי באורח החיים של האנושות כולה הקשתה מאוד על המשך קיום הקשרים הללו בעיר בדרך שבה הורגלנו, דבר שחייב אותנו להתאים את דרכי הקשר והתקשורת שלנו למצב החדש. עשינו זאת במהירות וביעילות כפי שיתואר בהמשך.
מן הראוי לציין כי למרות המגבלות הרבות שנבעו מן המצב החדש, אנו לא הפסקנו את פעילותנו בעיר שדרות ואף הרחבנו את הסיוע שלנו במספר תחומים, בעיקר בחינוך המיוחד. במקביל יזמנו פעילויות סיוע חדשות עבור צרכים שנבעו מהמצב ואותרו על ידנו מבעוד מועד, במיוחד רכישה והענקת עשרות מחשבים ניידים לתלמידים נזקקים ע"מ לאפשר להם להשתלב בלמידה מרחוק.
אחד העקרונות על פיהם אנו פועלים דרך קבע תאם את צורכי השעה. מדובר בפעילות בזמינות גבוהה לפניות אלינו ומתן פתרונות מידיים.
ככלל, כבעבר כן עתה , הרכישות נעשות בעדיפות ברורה בעיר שדרות.
בהיבט הביטחוני שנת 2020 התאפיינה בהתמתנות בעימותים בין ארגוני הטרור ברצועת עזה, החמאס, הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני ועוד לבין ישראל. בתחילת השנה, בחודשים ינואר ופברואר נמשכה ההסלמה שהחלה בעקבות מבצע "חגורה שחורה" בה חיסל צה"ל בסיכול ממוקד את בכיר הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני מפקד החטיבה הצפונית, בהאא אבו אל -עטא יחד עם אשתו ב – 12 בנובמבר 2019. החודשים ינואר ופברואר 2020 היו רוויי אירועים ביטחוניים שעיקרם הגברת "טרור הבלונים"- שיגור בלוני תבערה ונפץ וכן שיגור פצמ"רים ורקטות, רוב הרקטות ששוגרו יורטו ע"י סוללות "כיפת ברזל". מקצת הרקטות נפלו בשטחים בנויים, לרבות בעיר שדרות. צה"ל הגיב בתקיפות מהאוויר וע"י ירי מטנקים.
עם פרוץ פנדמיית הקורונה שהגיעה לאזורנו בחודש מרץ 2020 חלה ירידה משמעותית בעימותים. חודש אפריל 2020 היה יחסית שקט, דבר חריג מזה שנים. בחודשים מאי, יוני, ויולי אירעו עימותים בעצימות נמוכה. בחודש אוגוסט חזרו ארגוני הטרור בעזה לסורם, טרור הבלונים התחדש וגם חלה התגברות של שיגורי הרקטות. מקצת הרקטות שלא יורטו ע"י סוללות "כיפת ברזל" נפלו בשטחים מיושבים ביניהם בשדרות. הציפיות וההערכות כי התפרצות מגפת הקורונה גם באזורינו תסיט בין היתר את המאמצים העיקריים של הנהגת חמאס וארגוני הטרור האחרים ברצועת עזה למאבק במגיפה התבדו. כמו גם הציפיות וההערכות שתלותם הרבה של הפלסטינים ברצועת עזה בסיוע ישראלי בציוד רפואי, בתרופות ואמצעי מיגון לצורך המאבק במגיפה תגרום לדעיכת אירועי הטרור מהרצועה כנגד ישראל. תושבי העיר שדרות כמו גם שכניהם ביישובי עוטף עזה ודרום הארץ ממשיכים לחיות בצל האיום הביטחוני כנגדם.
על רקע, ולמרות המצב הביטחוני הזה ממשיכים החיים בשדרות להתנהל כסדרם. בעיר קיימת תנופת בניית יחידות דיור, בתי ספר ממוגנים, מבני ציבור, גינות, פארקים ומתקני משחקים והביקוש לדירות גדול, הן לשכירות והן לרכישה.
העיריה אומנם נחלצה מן הגרעון הגדול של השנים הקודמות, גם הודות להחלטות הממשלה שגובו בתקציבים משמעותיים שאושרו לשדרות וליישובי "עוטף עזה", אך תקציבים אלו וגם תרומות שהגיעו מחו"ל יועדו בעיקר לפרויקטים של תשתית ובניה ולא לתוספת תקציבי הרווחה החסרים. יצוין כי מספר הפניות לאגף הרווחה בעירייה גדל מאוד בשל המצוקה הכלכלית תופעת הלוואי של פנדמיית הקורונה שגרמה למשפחות רבות מהמעמד הבינוני להצטרף למעגל הנזקקים לסיוע.
במציאות זו אנו ממשיכים את פעילותנו בתחומי הרווחה, החינוך, בסיוע לילדים ובני נוער בסיכון, בתגבור ארוחות חמות לילדי המועדוניות הנתמכות והמפוקחות על ידי אגף הרווחה בעירייה, לילדי גני הילדים של החינוך המיוחד, במימון חוגי העשרה לילדים ובני נוער, בסיוע נקודתי לניצולי שואה ונזקקים אחרים ועוד כהנה וכהנה כפי שמסוקר ומפורט בהמשך.
פעילות העמותה ב"ימי הקורונה"
מיד עם פרוץ המגיפה בישראל בחודש מרץ 2020 הבנו כי עלינו לבצע התאמה מהירה של פעילות העמותה כמתבקש משינוי מהותי באורח החיים וכנגזר ממגבלות הנגישות למקום פעילותנו, העיר שדרות. מתוך הבנה שאין המדובר באירוע קצר בר חלוף, שינינו מידית את דרכי הקשר והתקשרות שלנו עם הגורמים הרלבנטיים בעיר, במיוחד עם אלו שזקוקים לסיוע שלנו. הדבר התבטא בשלושה מישורים:
- התעדכנות שוטפת על הנעשה בעיר ויצירת קשר שוטף, בעיקר טלפוני עם כל הגורמים איתם נהגנו להיפגש באורח תדיר. בכך יכולנו למלא בקשות סיוע שהגיעו אלינו וצרכים נוספים חיוניים שדלינו אותם בשיחותינו עם אותם גורמים.
- יצירת שני ערוצי סיוע:
- סיוע מרחוק ע"י העברת כספים לחנויות ונותני שירות בשדרות לתשלום עבור מוצרים ושירותים שאושרו.
- סיוע קרוב, במיוחד בנושא רכישת מוצרי מזון ע"י הפקדת תווי רכישה של ה"שופרסל" בידי נאמן מקומי מטעמינו. הסדר זה, אפשר לנו סיוע מהיר נקודתי ע"פ הוראותינו.
- ביצוע שוטף של הערכת מצב ואיתור מראש של צרכים חדשים שהיו תוצאות המצב המיוחד המאתגר שנוצר, לדוגמא, סיוע באמצעים ללמידה מרחוק.
כתחליף לקשר הבלתי אמצעי שלנו עם הגורמים הרלבנטיים בעיר שאליו הורגלנו במשך שנים, נעזרנו באמצעי הטכנולוגיה הנפוצים, בעיקר באפליקציית ה- ZOOM. שאפשרה לנו גם למלא את כל המטלות האדמיניסטרטיביות החיוניות לניהול התקין של העמותה, קיום אסיפה כללית שנתית, דיוני הנהלה, הכנת דו"חות כספיים ועוד.
במקביל הקפדנו לקיים קשר שוטף עם ידידנו התומכים בפעילותינו בשדרות, במיוחד עם הנהגת קהילת "נוצרים למען ישראל בקנדה i4C", שהקפידה עד לפרוץ מגפת הקורונה להגיע מספר פעמים בשנה לישראל. "החזקתם בתמונה" של האנשים הטובים הללו, שאף הם היו בסגר בבתיהם תקופות ממושכות ושיתופם בפעילויות העמותה בכלל ובנעשה בתרומות הנדיבות שלהם בפרט תרמו מאוד ליצירת תחושת שותפות לעשייה.
מן הראוי לציין כי ניצלנו כל אפשרות לערוך ביקורי עבודה בשדרות גם בתקופת "ימי הקורונה" בעיתים בהן היו הפוגות זמניות בסגרים, תוך שהקפדנו על כללי הזהירות שהוכתבו ע"י משרד הבריאות.
להלן סקירה על עיקרי פעילותנו בעיר שדרות בשנה החולפת 2020:
תמיכה במועדוניות לילדים בסיכון
פעילות זו היה אחת מהפעילויות המרכזיות והמתמשכות בהן אנו עוסקים. אנו תומכים באופן ישיר ב – 8 מועדוניות, שבהן מעל 200 ילדים ובני נוער בסיכון. המועדוניות המופעלות באופן ישיר או בפיקוח של האגף לשירותים חברתיים (רווחה) בעירית שדרות, מהוות בית חם ומענה מקצועי חינוכי – טיפולי לילדים הזקוקים למסגרת תומכת לאחר שעות הלימודים. יצוין כי המסגרות לילדים בסיכון המשיכו לפעול לאורך כל השנה, לרבות "בימי קורונה".
תמיכתנו מתבטאת בסיוע תקציבי שוטף לכל אחת מהמועדוניות וגני הילדים שמטרותיו העיקריות ,תגבור והעשרת הזנת הילדים ובני הנוער, רכישה של אמצעי עזר לפעילויות החינוכיות והאחרות, הענקת שי לילדים בחג החנוכה ובפורים, סיוע לפעילות העשרה כמו חוגים במתנ"ס ובמועדוניות, ביקור במופעים ובהצגות, סיוע בהסעות ועוד.
דגש מיוחד אנו שמים על סיוע למועדונית ילדים בנים למשפחות יהודים שעלו מאתיופיה.
ארוחות חמות
יש לדעת, כי לרבים מהילדים ובני הנוער, הארוחה המזינה במועדוניות, היא הארוחה החמה היחידה שהם מקבלים במשך היום משום מצבן הקשה של משפחותיהם. קהילת "נוצרים למען ישראל בקנדה –C4i " עמה אנו קשורים, שמה לה למטרה לתמוך במפעל ההזנה שלנו, כמו גם ברוב הפעילויות הקשורות בחינוך, וכך אנו יכולים לאפשר לכ-200 ילדי המועדוניות הללו ארוחה חמה מזינה, הכוללת בשר, ירקות ופירות בכל יום בו פועלות המועדוניות.
הצורך לסיוע בהזנת הילדים ובני הנוער במועדוניות הללו גדל בתקופה "ימי הקורונה" בגלל המצוקה הכלכלית שאליה נקלעו חלק ממשפחות הילדים ובני הנוער, סגירת בתי הספר בשל הקשיים הכלכליים כחלק מתופעות הלוואי של מגפת הקורונה.
חוגי העשרה לילדות ולילדים ממשפחות בטיפול אגף הרווחה
חוגי העשרה לילדים, ממשפחות בטיפול אגף הרווחה בעיריית שדרות, מתבצעים כפרויקט משותף עם המתנ"ס העירוני המתנהל במשך שנת הלימודים, בשעות שלאחר סיום הלימודים הפורמליים בבתי הספר. מדובר בחוגי העשרה: אנגלית, מחשבים, ציור, קרמיקה, ג'ודו, קפוארה, מחול, שחמט, נגינה בכלים שונים, "הישרדות" (אמנות לחימה בשיטת דניס הנובר להגנה עצמית. חוג זה פועל ביוזמתנו לכלל ילדי שדרות החל משנת הלימודים תשע"ט) וחוגים נוספים. סה"כ השתתפו בחוגים אלו כ – 200 ילדות וילדים ממשפחות בטיפול אגף הרווחה בעירייה.
מפעלי קיץ
כמו בשנים עברו סייענו בשנת 2020 במימון השתתפותם של כ- 200 ילדי המועדונית. כתוצאה מפגעי הקורונה הכלכליים הנ"ל, נענינו לבקשת מ"מ ראש האגף להשתתף במימון של כ – 100 ילדים נוספים בני משפחות שנקלעו לקשיים כלכליים ונזקקים לסיוע.
בסה"כ סייענו במימון השתתפות של כ- 300 ילדים במפעלי הקיץ . הערה: בשל המגבלות שנוצרו כתוצאה מפנדמיית הקורונה, בקיץ 2020 לא היו פעילויות של ילדי הקייטנות מחוץ לעיר כבכל שנה (ביקורים ב"סופרלנד", בפארק המים בשפיים, "ימית 2000" וכיו"ב).
סיוע לילדי החינוך המיוחד
בשנת 2018 הוספנו על פעילותנו בעיר שדרות תחום נוסף, סיוע לילדים בחינוך המיוחד. התחלנו פעילותנו בגן "פטל" בו מתחנכים ילדים המצויים על הרצף האוטיסטי. הסיוע שלנו התמקד תחילה ברכישת כלי נגינה מיוחדים, אתניים שהוכחו כמתאימים לשיטות הטיפול בתרפיה מוסיקלית. התוצאות היו מרשימות מה שדרבן אותנו להרחיב הסיוע לכל 6 גני הילדים של החינוך המיוחד בעיר (3 גנים לילדים שאובחנו על הרצף האוטיסטי ו – 3 גנים לילדים שאובחנו כלוקים בעיכוב התפתחותי או שפתי).
אפשרנו תגבור להזנת הילדים השוהים בגנים עד שעות אחר הצהרים. סייענו ברכש משחקים וצעצועים המתאימים לחינוך המיוחד, ציוד למטבחוני הגנים לקיום סדנאות אפיה המהווה תרפיה חשובה לילדים ועוד.
לאחר פרוץ פנדמיית הקורונה בישראל , התוודענו לצרכים ייחודיים עבור ילדי הגנים בחינוך המיוחד בעת שהותם בגנים ובהיותם בבתיהם (יצוין שהפעילות בחינוך המיוחד נמשכה ברצף, כולל בתקופות הסגרים שעליה החליטה הממשלה כאמצעי מרכזי לבלימת התפשטות המגפה).
מתוך הבנת חשיבות העמדת האמצעים והשירותים הייחודיים לרשות הגננות ומשפחות ילדי הגנים הללו, פעלנו לרכישה ולהספקת הנדרש בלוח זמנים מהיר. בין היתר הסיוע שלנו כלל:
- סיוע ברכישת מוצרים ל-80 ערכות הפעלה לשימוש בבית שהוכנו ע"י מחלקת החינוך המיוחד בעירייה וחולקו לכל ילדי הגנים שבטיפולם.
- רכשנו 4 קפצות (טרמפולינות) עבור ילדים בעלי צרכים מיוחדים כדי לסייע למשפחותיהם בתקופת הסגרים (התברר כי העיסוק בניתור בקפצות מהווה פתרון מצוין להעסקה חלק מהילדים וניתוב רצוי של האנרגיות האצורות בהם).
- רכשנו מכשירי אייפד עם תוכנות מיוחדות טאצ'איט המותאמות וילדים לילדים על הרצף האוטיסטי או עם מוגבלויות אחרות המשפיעות על יכולתם להשתמש בדיבור טבעי לצרכים תקשורתיים. הרכישה תימשך בהתאם לצרכים.
- יזמנו ומימנו התקנת תשתיות והתחברות לספק אינטרנט בכל 6 הגנים , דבר שאפשר שימוש בתוכנות ייעודיות בטלוויזיה המצויים בגני הילדים ותכנים מותאמים לילדי החינוך המיוחד. סייענו ברכישת אמצעים ומשחקים מתאימים לכל גני החינוך המיוחד.
- זו ההזדמנות להודות ל"חוג הנשים התורמות" בסרסוטה מנאטי ארה"ב שתרומתן הצטרפה לאחרות וביחד הסיוע שניתן לגנים המיוחדים הפך משמעותי עוד יותר.
אפשרנו שדרוג תוכנת Boardmaker המשמשת ליצירת לוחות תקשורת מיוחדים כסמלים בעברית, עבור ילדים על הרצף האוטיסטי
במהלך 2020 תכננו להרחיב את הסיוע גם לילדי החינוך המיוחד בבתי הספר היסודיים. בשל מגבלות הקורונה הפעילות רק החלה והיא תימשך כאשר תתאפשר.
פרויקט "שעת רצון" – רכישת מחשבים ניידים לתלמידים ללמידה מרחוק
הצורך זוהה כבר בעת הסגר הראשון בחודש אפריל 2020, על מנת לאפשר הלמידה מרחוק שלהערכתנו עתידה להיות דרך למידה עיקרית במערכת החינוך. הבנו, שיידרשו מחשבים לאותם תלמידים שבבתיהם אין מחשבים, או בכמות מספקת ביחס למספר התלמידים באותה משפחה. לפיכך, הוחלט בהתייעצות עם כל חברי העמותה לקיים מסע התרמה מיוחד לצורך רכישת מחשבים ניידים ראויים לתלמידים נזקקים בעיר שדרות. כדרכנו, חברי העמותה תרמו ראשונים ופנינו לחוגי משפחותינו וידידנו בארץ ובחו"ל לצרף תרומותיהם. בסוף יולי 2020 החליטה הממשלה להעניק 750 ש"ח לכל אזרח בעקבות פגעי הקורונה הכלכליים, כתוצאה מכך נוצרה שעת רצון בקרב רבים שלא נזקקו למענק זה, לתרום אותו לאנשים נזקקים ובמקרה דנן לרכישת המחשבים. ע"כ קראנו לפרויקט זה, " שעת רצון".
ראויים לציון מיוחד חברינו מהצופים, משכבת הראל בשבט החורש בת"א, שכמו לפני למעלה מ-50 שנה, התגייסו לשעת רצון.
היעד הראשוני שקבענו היה רכישת כ – 30 מחשבים ניידים, בפועל הצלחנו להעמיד לרשות תלמידים נזקקים בשדרות מעל 60 מחשבים ניידים מתוצאת HP באיכות טובה. בתיאום עם הרשות המקומית אנו התמקדנו בהעמדת המחשבים הללו לתלמידים מזקקים מביה"ס התיכון המקיף ע"ש גוטווירט בשדרות. הרשות המקומית פעלה ופועלת להשגת מחשבים משומשים משופצים מחברת היי-טק בשדרות וממשרד החינוך.
לצורך חלוקת צודקת הכנו עבור הנהלת ביה"ס מסמך "אמות מידה" לבדיקת זכאות להשאלת מחשבים לתלמידים. גם בפרויקט זה הבאנו לידי ביטוי את יתרוננו בתהליך יעיל של קבלת החלטות ובהוצאתן לפועל בלו"ז מהיר. כל המחשבים הועמדו לרשות התלמידים לפני תחילת שנת הלימודים.
במשך השנים האחרונות העמדנו בביה"ס המקיף ,שלוש מעבדות לשוניות מתקדמות הכוללות כ-90 מחשבים. בעזרת, תרומות של ידידנו ה"נוצרים למען ישראל בקנדה C4i ", תורמים נוספים ובשיתוף רשת אמי"ת. הכיתות המדוגמות, אפשרו להנהלת בית הספר לקיים לימודים מרחוק וכן את מלוא מבחני בבגרות לפי דרישת משרד החינוך .
רובוטיקה
א. קבוצות רובוטיקה בביה"ס התיכון המקיף ע"ש גוטווירט בשדרות
לפני מספר שנים יזמנו הקמת קבוצת רובוטיקה המורכבת מתלמידות ותלמידים מוכשרים הלומדים בביה"ס התיכון המקיף ע"ש גוטווירט, בתיאום ובשיתוף ארגון "FIRST" (For Inspiration and Recognition of Science) ארגון רב לאומי ללא מטרות רווח שהוקדם בארה"ב ב-1989 מתוך מטרה להעניק השראה, לפתח את המוטיבציה והסקרנות ולעודד צעירים לעולם של ערכים, הנדסה, מדעו "טכנולוגיה. הארגון בישראל נתמך ע"י משרד החינוך ומשנת 2013 מופעל כפרויקט רשמי של הטכניון בחיפה. הארגון מקיים תחרויות ארציות ובין לאומיות ברובוטיקה.
כדי לקדם מקצועית את הקבוצה נעתר לבקשתנו המהנדס אהרון אלקסלסי, המומחה לרובוטיקה, לשמש בהתנדבות מלאה מנטור (מנחה, חונך, יועץ מקצועי) לקבוצה. בפרק זמן קצר הגיעה הקבוצה להישגים מרשימים ובשנת 2018 היא זכתה במקום הראשון בתחרות ארצית שהתקיימה בחיפה. בשל כך הקבוצה הוזמנה להשתתף בתחרות בינלאומית שהתקיימה בבולטימור ארה"ב. גם בתחרות זו היא הגיעה להישגים נאים.
ב. בשנת 2020 פעלו ונתמכו על ידנו – שתי קבוצות רובוטיקה במסגרת ביה"ס התיכון המקיף, קבוצה בוגרת (המכונה- Boosteam) המורכבת מתלמידי החטיבה העליונה בבית הספר וקבוצה צעירה (המכונה – Titan) , המורכבת מתלמידי חטיבת הביניים בבית הספר. המנטור בקבוצה זו הוא בר נחום סטודנט בעתודה האקדמאית, בוגר בית הספר שהיה ב- .Boosteam
בשנת 2020 נרכשו: רכיבים לבניית הרובוטים שנקבעו ע"י First , מדפסת תלת ממד ליצור חלקים קשיחים עבור הרובוטים ו -2 מחשבים –ייעודיים לרובוטיקה ובסה"כ הושקעו כ- 50 א'₪.
ב. קבוצות רובוטיקה נוספות בבתי הספר בשדרות
מתוך מודעות לחשיבות הנחלת הרובוטיקה כבר מגיל צעיר, דבר שגם מאפשר הצטרפות ילדות וילדים מוכשרים בוגרי ביה"ס היסודיים לקבוצות הרובוטיקה בביה"ס התיכוניים. ב-תשע"ט יזמנו , הקמת קבוצת רובוטיקה בביה"ס היסודי גיל-רבין. התלמידים מונחים מקצועית בהתנדבות ובאופן שוטף ע"י חברים מקבוצת הרובוטיקה הבוגרת והמנוסה מבית הספר המקיף.
"המרכז המדעי" בשדרות תורם גם הוא את חלקו ומממן הנחיה מקצועית ע"י סטודנט למדעי המחשב וע"י אחד הנערים שהיה בקבוצה הבוגרת בביה"ס התיכון.
קידומטיקה
באוניברסיטת בן-גוריון בבאר שבע, קיים מזה 23 שנים מועדון מתמטי למצוינות וליצירתיות עבור ילדים בכיתות ה' ו' ולילדים שלמדו בתוכנית הממשיכים בחטיבת הביניים. את המועדון הקימה ומובילה פרופ' מירי עמית, אשר שמה לה למטרה לטפח חשיבה מתמטית-לוגית וקידום מצוינות ויצירתיות מתמטית אצל תלמידות ותלמידים צעירים, ע"מ לקדמם ולשלבם במדע המודרני.
אנו ("חברים למען החברה"), יזמנו לפני כ-7 שנים מהלך לפיו גם תלמידים מוכשרים משדרות ייהנו מפרויקט חשוב זה. הפעילות במהלך שנת הלימודים מתנהלת ב"אוניברסיטת בן-גוריון בנגב", בבאר שבע וכוללת סדנאות לימוד המתקיימות מידי שבוע, ימי פעילות מיוחדים ,הרצאות, כ-תחרויות ומשחקים אישיים וקבוצתיים; סיורים, בדגש מדעי חברתי במוסדות כמו "מכון ויצמן", "הטכניון בחיפה" ומוזיאונים למדע.
במהלך השנים פעלנו ודרבנו שילובם של תלמידים מוכשרים במפעל חשוב זה. במפגש פתיחת השנת הלימודים תש"ף 2019/20. בשנה זאת הצטרפו לתכנית כ- 50 תלמידות ותלמידים משדרות. בשל פרוץ פנדמיית הקורונה, התוכנית הרגילה שהועברה פרונטלית בקמפוס אוניברסיטת בן גוריון בנגב הופסקה לאחר כארבעה חודשים ונמשכה בלמידה מרחוק באפליקציית ZOOM. אי לכך, הוצאותינו שחלקן הארי היה עבור הסעות התלמידים הלוך ושוב משדרות קטנו אנו עומדים על המשמר לראות כיצד ייפול דבר לגבי ההמשך.
שת"פ עם המכללה האקדמית "ספיר"
גם בשנת 2020 נמשך שיתוף הפעולה ההדוק עם דיקן הסטודנטים במכללה, אלון גייר, ועם היחידה למעורבות בקהילה. שיתוף הפעולה בשנת 2020 היה בשני נושאים:
מפעל המלגות -מלגות הוענקו לסטודנטים מהמכללה ולתלמידים מביה"ס התיכון ע"ש גוטווירט בשדרות, לזכרם של שני חברי עמותתנו, שמואל רשף ויעקב אלוני, ז"ל, שנפטרו במהלך שנות פעילותנו בשדרות. בחג החנוכה תשפ"א שחל בדצמבר 2020 התקיים זו השנה השביעית טקס מרשים ומרגש במכללה, שנערך בנסיבות הזמן באמצעות אפליקציית ZOOM בטקס זה חולקו 12 מלגות לימודים כספיות לסטודנטים מצטיינים במכללת ספיר. ל – 8 תלמידים מצטיינים מביה"ס התיכון המקיף , הוענקו מחשבים ניידים (ע"מ לאפשר למקבלי המלגות ניצול המחשבים הניידים ללמידה מרחוק, הוענקו להם המחשבים לפני תחילת הלימודים במסגרת פרויקט "שעת רצון" שהפעלנו.
אוזננו קשובות לצרכים מיוחדים העולים בעקבות פעילויות ביטחוניות המשפיעות על תפקוד הסטודנטים. ההשתתפות מגעת לעשרות אלפי שקלים שמושקעים בתיאום עם הנהלת המכללה.
סיוע לקשישים ניצולי שואה ולמשפחות במצוקה
בשנת 2020 המשכנו את פעילותינו שהחלה קודם לכן, סיוע לקשישות וקשישים ניצולי שואה ולמשפחות במצוקה. מדובר בסיוע נקודתי במקרים בהם לא נמצא פתרון כספי מהגורמים המופקדים על סיוע לנזקקים אלו, אם בשל סיבות בירוקרטיות ואם בשל סיבות אחרות ואנו הגענו למסקנה כי יש לפתור מידית את מצוקותיהם של הסובלים, כחובה מוסרית וערכית על מנת למנוע מאנשים יקרים אלו לסבול אפילו יום אחד בנוסף לסבל הנורא שהיה מנת חלקם בעבר.
יצוין שבשל פגעי הקורונה הכלכליים עלו צרכים נוספים שבאו במיוחד בתקופת חג הפסח תש"ף/ 2020.
סיוע לילדים מקהילת "בני מנשה"
בשדרות מתגוררות מזה שנים כ-80 משפחות שעלו לישראל מהודו וע"פ אחת המסורות שאומצה ע"י העולים שהגיעו לישראל, הם צאצאי שבט מנשה מעשרת השבטים שהוגלו מישראל בסוף תקופת הבית הראשון במאה ה- 8 לפנה"ס.
בשל ריחוקם של בני קהילות אלו ממרכזים ומהוויה היהודית במשך כ – 2800 שנים, תהליך קליטתם מורכב. "בני מנשה" המתגוררים בשדרות התקבצו בקהילה סגורה שמקשה מאוד על ההשתלבות בחברה הישראלית ועל יציאה ממצוקות כלכליות.
התוודענו למציאות זו לפני כשנתיים. ניסינו למצוא דרך לסייע לבני קהילה זו ובמיוחד לילדיהם, לדור העתיד. מסוף שנת 2020 החליטו פרנסי העיר בשיתוף עמנו לרכז מאמץ משולב עירוני של כל אגפי ומוסדות העירייה הרלבנטיים, ע"מ למצוא דרכים לסייע למשפחות בני-המנשה. הוחלט כי בשלב הראשון הפעילות תתמקד בילדי הקהילה, ע"י סיוע ממוקד לילדים המתחנכים במוסדות החינוך הדתיים בעיר (חלק מילדי הקהילה מתחנכים במוסדות דתיים מחוץ לעיר).
בחג החנוכה תשפ"א צרפנו עשרות מילדי הקהילה למעגל הילדים בעיר להם הענקנו אריזות דמי חנוכה ומאז נרתמנו בכל מאודנו כדי להמשיך ולפעול כדרכנו ביעילות מרבית בתיאום ושיתוף עם אגף החינוך, הרווחה וגורמים נוספים ברשות.
פרויקט בתחום המוסיקה
מקהלת שבא
"מקהלת שבא" הוקמה ב–1991 במטרה לקדם את ילדי בני משפחות יוצאות אתיופיה בישראל כדי להעלות את קרנם בחברה הישראלית ולשפר את ביטחונם ודימויים העצמי. המקהלה שהחלה פעילותה בגבעת אולגה פתחה בשנים האחרונות מספר שלוחות באזורים אחרים בארץ.
אנו סברנו כי יש מקום וצורך לפתח שלוחה באזור שדרות שתתבסס על ילדי משפחות העולים השוהים במרכז הקליטה ב"איבים", וכן על ילדי משפחות יוצאי אתיופיה המתגוררים בשדרות. לצורך זה פנינו אל הנהלת עמותת "מקהלת שבא" ולהנהלת מרכז הקליטה "איבים" ויזמנו התנעת הקמת שלוחה של המקהלה ב"איבים". למרות העיכובים בשל מגפת הקורונה, הצלחנו בשיתוף עם הנהלת "מקהלת שבא" והנהלת "איבים" להתניע את הקמת המקהלה שבשלב זה מבוססת על ילדים ממרכז הקליטה "איבים". המקהלה החלה בהתארגנות ובחזרות .השתתפותנו במימון מהיר אפשרו התנעת המהלך כבר ב-2020.
מיזמים בשלבים ראשונים
פרויקט "מדע בצלילים"
בפרויקט ייחודי הפועל במרכז הטכנולוגי מדעי בפארק קרסו למדע בבאר שבע. ייעודו של פרויקט זה קירוב תלמידים למדע דרך חוויה של יצירה רב תחומית בעזרת המוזיקה שמסייעת לקידום הבנת הצד המדעי של כלי הנגינה, כדוגמת הכרת החוקים הפיזיקליים הקשורים בתורת הקול באמצעות בנית כלי נגינה מחומרים ממוחזרים. מנהלת הפרויקט, המורה למוסיקה שרה אלבז (שרכזה לפני כמה שנים בשדרות את תוכנית "סולמות" – מוזיקה לשינוי חברתי שהופעלה ע"י התזמורת הפילהרמונית הישראלית.) יצרנו קשר בינה לבין אגף החינוך בעירית שדרות. עפ"י סיכומים ראשונים, פרויקט זה יוחל בביה"ס היסודי לאומנויות – "שקמים- מעוז".
תוכנית "ניצנים"
תוכנית ניצנים מופעלת על ידי "מרכז אודי למצוינות תקשובית" בשיתוף אגף התקשוב בצה"ל (התוכנית החלה ביוזמת משפחת אלגרבלי להנצחת הבן סגן אודי אלגרבלי ז"ל שהיה סמ"פ פלוגת הקשר בחטיבת צנחנים ונהרג ב 1994 בהתקלות בלבנון).
אנו סברנו כי ראוי שגם תלמידים תושבי שדרות ישותפו בתוכנית. מהכרותינו האישית את משפחת אלגרבלי ואת ראשי התוכנית קישרנו אותם עם ראשי מערכת החינוך בשדרות, שבוחנים הדרך לעתיד.
תוכנית שאק"ל
תוכנית שאק"ל = שטח אקסטרים וקהילה לנוער ע"ש אריק שרון, נוצרה בחברה למתנ"סים כדי לתת מענה לצורך שעלה מהשטח לגשר על הפער במסגרות חינוך משלימות לבני נוער גילאי כיתות ז'-י"ב. בגילאים אלו שיעור ההשתתפות בפעולות תנועות הנוער הולך וקטן, ויש צורך, לחבר בני הנוער למסגרת חינוך בלתי פורמלי ע"מ למנוע חוסר מעש, שעמום והתדרדרות. תוכנית זו היא בעלת חשיבות מיוחדת במצב בו גם מערכת החינוך הפורמלי פועלת באורח חלקי בלבד בשל מגפת הקורונה. וגם בשל המצב הבטחוני. התוכנית פועלת בהצלחה במקומות שונים בארץ. מתוך התמקדות עמותתנו "חברים למען החברה" במסגרת חינוך בלתי פורמלית ומתוך אמונתנו כי יש להעניק לילדי הפריפריה את אותן המסגרות וההזדמנויות המוענקות לילדי מרכז הארץ, סברנו כי ראוי שהתוכנית תופעל גם בשדרות. עניינו בדבר את ראש אגף החינוך בעירייה שהביעה התעניינות רבה בנושא ובקשו לפעול יחד עם המתנ"ס העירוני ליישום התוכנית בשדרות.
משחקים, צעצועים, תחפושות וספרים
כחלק מהסיוע השוטף לילדות ולילדים המתחנכים במועדוניות הרווחה, העברנו להם גם בשנה החולפת משחקים, צעצועים, תחפושות, ספרים ועוד.
יצוין שרוב המשחקים באריזותיהם המקוריות נתרמו ע"י אחד מיבואני המשחקים בישראל התומך בפעילותנו בשדרות לאורך שנים.
כמו כן, העברנו לספריית ביה"ס המקיף בשדרות 450 ספרי עיון, לימוד וקריאה.
אריזות שי – "דמי חנוכה" , "משלוחי מנות פורים" ושי מיוחד ליום הבי"ל לזכויות אנשים עם מוגבלות
בהמשך לנוהג שאנו נוהגים בשנים האחרונות, גם בשנה החולפת תש"ף -2019/20 רכשנו וחילקנו:
- 260 משלוחי מנות פורים עבור ילדי 8 המועדוניות המופעלות או המפוקחות ע"י אגף הרווחה בעירייה ולכל הילדים המתחנכים ב- 6 גני החינוך המיוחד.
- 320 אריזות שי "דמי החנוכה" לכל ילדי 8 המועדוניות המופעלות או המפוקחות ע"י אגף הרווחה בעירייה, לכל הילדים המתחנכים ב- 6 גני החינוך המיוחד וכן לכ- 60 ילדים ממשפחות קהילה "בני מנשה".
- ביום הבינלאומי לזכויות אנשים עם מוגבלות שחל ב- 3 בדצמבר 2020, חולקו לכ- 400 הילדים ובני נוער בעלי מוגבלות אריזות שי מיוחדות שנארזו ע"י אגף החינוך בעירייה וכללו פנסי ראש מיוחדים שנרכשו על ידינו.
סיכום
פרטנו את עיקרי הפעילויות שלנו בשדרות בשנה החולפת 2020 אנו מתכוננים להמשיך את פעילותינו לפחות בהיקפים שנמנו, גם בשנה 2021, השנה החמש עשר לפעילותנו. אנו נגיע לעיר ככל שיתאפשר לנו. במהלך השנים הפכנו לחלק מן הנוף המקומי וכתובת לבקשות לסיוע מכל מיני גורמים בנושאים שונים ומגוונים, להן אנו נענים כמיטב יכולנו. לפעמים מספיקים היכרותנו וקשרינו עם מוסדות ממשלתיים וארגונים בעלי השפעה כדי לעזור ולפעמים, כשהדבר אינו תואם בדיוק את מטרותינו המוצהרות, אנחנו לא מהססים להכניס יד אל כיסינו הפרטיים ולעזור לפי העניין. מטרתנו העיקרית היא לסייע לנזקקים וכל פעילותנו מבוצעת בהתנדבות מלאה. אין אף לא אחד בעמותה המקבל שכר לרבות אנשי המקצוע שעמנו ,היועץ המשפטי, עו"ד יעקב דנאי ורואה החשבון, מיכאל אבן-דר.
העמותה מקפידה על ניהול תקין, כנדרש בחוק העמותות וגם בסוף שנת 2019 ,הוציא רשם העמותות ברשות התאגידים במשרד המשפטים לעמותה, אישור ניהול תקין תקף לשנתיים. כמו כן, קיים אישור משלטונות מס הכנסה על זיכוי במס לתורמים (לפי סעיף 46 לפקודות מס הכנסה).
כל שקל המגויס על ידינו, ממקורות עצמיים ומתרומות בארץ ובחו"ל, מגיע בשלמות ליעדו – תמיכה בתושבי שדרות ובמיוחד בילדים ונוער בסיכון, בעיקר בתחום החינוך, הפורמאלי והבלתי פורמאלי .
אין לנו הוצאות על תקורות למעט, אגרה שנתית למשרד המשפטים, רשם העמותות.
ברשותנו אתר אינטרנט דינמי של העמותה ובו חומר כתוב ותמונות של מקצת מפעילותנו בשדרות. http://www.friends4sderot.org.il
ב ב נ י י ן ה א ר ץ ,
ח ב ר י ם ל מ ע ן ה ח ב ר ה.